Trivsel

Ordningsregler

Att bo in en bostadsrättsförening innebär inte bara ett gemensamt ansvar för skötsel av fastighet och ekonomi. Det innebär naturligtvis även att man måste visa hänsyn – vi alla vill ju trivas där vi bor.

De grundläggande reglerna i föreningen samt de rättigheter och skyldigheter som du har som medlem följer av lag. Reglerna för vår förening framgår av stadgarna som ligger i linje med gällande lagstiftning. Varje medlem bör känna till dem.

Nedan finns ett antal mycket viktiga punkter att förhålla sig till, utöver stadgar och lag.

Visa hänsyn och stör inte dina grannar

Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen såsom t ex i trapphus, hiss och tvättstuga. Reglerna gäller dygnet runt och är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen.

Tänker du/ni ha fest i lägenheten, informera grannarna i förväg så har de större förståelse! Sätt t ex upp en lapp på anslagstavlan i entrén.

På balkongen får man grilla men endast med el-grill. Vädringsbalkongerna är till för allas trivsel. Rökning är inte tillåten och man slänger inte ned fimpar på gården.

Kontakta störningsjouren vid störningar

Om du upplever att en granne stör inom fastigheten ska du i första hand kontakta Störningsjouren som föreningen har avtal med.

Kontakta dem direkt på nummer:

08-568 214 00

De har öppet måndag till söndag kl 20:00-06:00. Om du vill kontakta dem under kontorstid ringer du 08-645 00 35.

Tänk även på att…

  • Om eldstad och rökgångar till din eldstad är besiktigade och godkända är det tillåtet att elda, i annat fall råder eldningsförbud.
  • Brandvarnare i lägenheten kan rädda liv. Se därför till att det finns fungerande brandvarnare installerade i lägenheten!
  • Vid ombyggnads- eller renoveringsarbete i lägenheten följer vi ordningsreglerna som står på denna hemsida
  • Dörrmattor, skor, soppåsar etc har vi inne i lägenheten, inte i trapphuset.
  • Visa hänsyn genom att respektera boknings- och städreglerna i tvättstugan
  • Fönsterglas, tätningslist, målning av fönsterbågar mellan fönsterglasen och insidan samt karmens insida ingår i medlemmarnas underhållsansvar
  • Lufta handdukstork och element regelbundet

Till sist…

Att bo i en bostadsrättsförening är en av de mest fördelaktiga och fria boendeformer som finns. Det bygger på att alla drar sitt strå till stacken samt utnyttjar den medbestämmanderätt som alla medlemmar har. Att sitta i styrelsen ger naturligtvis ännu större möjligheter att påverka.

Låt oss alla fortsätta skapa trivsel i föreningen, bra boendemiljö, visa hänsyn samt hålla föreningens ekonomi och fastighet i gott skick.

Det är mycket säkrare och trevligare i en förening där alla hjälps åt att se till att inte obehöriga kommer in, d v s lämna inte öppna portar obevakade och var uppmärksam på att dörrarna verkligen stängs ordenligt efter er. Vi har varit mycket förskonade från inbrott men det gamla ordspråket ”tillfället gör tjuven” stämmer tyvärr.

Annons
%d bloggare gillar detta: